Groene overnight oats met mango en pompoenpitjes
Ingrediënten:
- 1 mango
- 1 courgette
- 100 gram spinazie
- 700 ml amandelmelk
160 gram havermout
1 el gemalen kaneel
40 gram pompoenpitten
150 gram blauwe bessen
Voor 4 personen
Schil de mango, verwijderd de pit en snijd in grove stukken. Snijd de courgette in grove stukken.
Doe de mango, courgette, spinazie, amandelmelk in de blender en pureer tot en gladde smoothie.
Meng de smoothie met de havermout in een grote koek en roer er de kaneel en pompoenpitten door.
Verdeel dit over 4 schaaltjes en zet minimaal 2 uur, maar het liefst een nacht in de koelkast.
Roer vlak voor het serveren nog een keer goed door en garneer met de blauwe bessen.
Naar wens kan je nog gehakte noten, cacaonibs of verse munt toevoegen als garnering.
Italiaanse eieren met groente
Ingrediënten
1 el olijfolie
500 gram runderworst (Italiaans gekruid)
1 tl Italiaanse kruiden
1 tl verse rozemarijn
1 ui in stukjes
2 rode paprika's in stukjes
200 gram spinazie
2 knoflooktenen, fijn gehakt
1/2 tl zout
1/4 tl peper
12 eieren
120 ml halfvolle melk
85 gram Ricotta kaas
30 gram geraspte Parmezaanse kaas
Voor 12 stukken
Vet een grote schaal in met wat olie
Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de worst rul (knijp hierbij het vlees uit het worstvelletje), voeg de Italiaanse kruiden en rozemarijn toe. Als alles bruin en gaar is haal je het uit de pan en gooi je het overgebleven vet in de pan weg.
Voeg nog een klein beetje olie in de pan en bak hierin de ui, knoflook en paprika zacht. Voeg de spinazie, zout en peper toe en roerbak dit ongeveer voor 2 minuten.
Voeg de rulgebakken worst weer toe, meng door elkaar en haal van het vuur.
Meng in een grote kom de 12 eieren met de melk, Ricotta en Parmezaanse kaas.
Begin in de ovenschaal met een laag worst/groente mengsel (ongeveer de helft) en top dit met het eiermengsel. Doe nu de andere helft van het worst/groente mengsel eroverheen en schud de schaal lichtjes.
Verhit de oven voor op 175 graden Celsius en bak de schotel voor 55 minuten, tot dat het gaar is.
Laten het ongeveer afkoelen voor 10 minuten voordat je de schotel in 12 stukjes snijdt.
Ook lekker om koud te eten, je bewaart het in een goed afgesloten bakjes voor ongeveer 5 dagen in de koelkast.
Boekweit ontbijt muffins met yoghurt en vers fruit
Ingrediënten
Voor de muffins:
50 gram gedroogde abrikozen
50 gram gedroogde vijgen
50 gram ongebrande hazelnoten
50 gram boekweitvlokken
50 gram kokosolie, gesmolten (en een beetje extra om in te vetten)
30 gram pompoenpitten
1 banaan
1 tl zout
Voor de topping
200 g yoghurt (dierlijk of plantaardig)
4 el blauwe bessen
12 aardbeien
2 handjes frambozen
1 peer in dunne plakjes gesneden
1 el sesamzaadjes
1 el cacaonibs
Voor 6 stuks
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot een grove samenhangende massa.
Vet de muffinvorm in met wat kokosolie. Verdeel het deeg over de vormpjes en druk dit goed aan, maak een klein opstaand randje aan de zijkant.
Bak dit voor 20-30 minuten in de oven en laat het 5 minuten afkoelen alvorens het uit de vorm te halen.
Vul de bodem met de yoghurt en versier met de diverse fruitsoorten en zaden en nibs.
Homemade granola
Ingrediënten
300 gram havermout
handje paranoten
100 gram amandelen
100 gram walnoten
100 gram pompoenpitten
100 gram zonnebloempitten
2 el kaneel (verdeeld)
snuf keltisch zeezout
4/5 el olijfolie
2 el notenboter naar keuze
Verwarm de oven voor op 160 graden en hak de noten in kleinere stukjes.
Voeg alle droge ingrediënten in een kom (min 1 el kaneel) en meng dit door elkaar.
Doe de natte ingrediënten + 1 el kaneel in een pannetje en verhit dit tot een geheel, giet dit over de droge ingrediënten en meng
Verdeel de granola over 1-2 bakplaten en bak voor ongeveer 20 minuten, draai dan de bakplaten om en bak nogmaals 10 minuten.
Wacht totdat de granola volledig is afgekoeld, voordat je er stukjes van breekt.
Chia yoghurt power ontbijtje
Ingrediënten
500 gram Griekse yoghurt
350 ml halfvolle melk
50 gram chiazaad
2 tl vanille extract
3 el honing
topping zoals : blauwe bes, pecannoten, chiazaad en citroenzest
Voor 4- 6 porties
Meng alle ingrediënten, behalve de topping, door elkaar en laat dit voor minimaal 4 uur in de koelkast opstijven. Verdeel over 4-6 bakjes en versier met de toppings.
Appel quinoa ontbijt
Ingrediënten
90 gram quinoa
350 ml water
2 grote appels
2 tl kaneel
beetje honing
Voor 2 personen
Schil en snij de appels in kleine blokjes.
Breng de appel, water en de quinoa in een pan op het vuur aan de kook en dek af met een deksel. Laat dit ongeveer 20 minuten koken tot de appel lekker zacht is.
Meng de kaneel erdoor en verdeel over 2 schaaltjes en top af met een klein beetje honing.